top of page

Adverteren op Google: wat is Google Ads

Updated: Mar 25, 2023

Wat is Google Ads? Hoe werkt het? Wat zijn de voordelen en wat kost adverteren op Google ongeveer? Je leest er hier alles over.



Of je nu een bedrijf, product of dienst zoekt - iedere zoektocht begint op Google. Altijd. Daarom kiezen veel bedrijven ervoor om daar te adverteren. Maar wat is Google Ads eigenlijk? Hoe werkt het? En wat kost adverteren op Google ongeveer?


Wat is Google Ads?


Google Ads (vroeger Adwords) is het advertentieprogramma van Google. Met dit online programma kun je dus adverteren op het internet. Op Google zelf, maar ook op andere websites, in video’s op Youtube en in verschillende apps. Vanwege de uitgebreide mogelijkheden en targeting kan het als één van de meest effectieve manieren om jouw bedrijf, producten en diensten onder de aandacht te brengen bij potentiële klanten (en dit alles met meetbare resultaten).


Soorten Campagnes

Er zijn verschillende soorten campagnes die je in Google Ads kunt opzetten, we sommen hier even de voornaamste op:


  • Search Ads

Als we het hebben over Google Ads, dan hebben we het in de meeste gevallen over search campaigns. Dit zijn namelijk campagnes waarbij je adverteert in de zoekresultaten van Google. Jouw advertentie wordt dan boven- of onderaan de zoekresultaten getoond wanneer iemand een zoekwoord gebruikt die matcht met jouw opgegeven zoekwoorden.


  • Display Ads

Display ads zijn visuele advertenties. Een soort banners met een afbeelding, animatie of video die Google plaatst op websites en apps die aangesloten zijn bij het Google Display Network (en dat zijn er miljoenen!). Vaak vind je display ads terug aan de bovenkant, onderkant of zijkant van een webpagina.


  • Shopping Ads

Je kent ze wel: die advertenties bovenaan Google als je zoekt naar een bepaald product. Vaak met foto van het product, prijs en naam van de verkoper erbij. Dat zijn de zogenoemde shopping ads. Hiermee trek je geïnteresseerden direct naar je productpagina. Bijna een must als je een webshop hebt!



Hoe werkt Google Ads?


In Google Ads maak je vooral advertenties op basis van zoekwoorden waarvan je denkt dat je doelgroep die gebruikt om te zoeken naar jouw producten en/of diensten. Vervolgens kun je bieden op die zoekwoorden en wordt je advertentie weergegeven. Daarbij werkt Google Ads met een pay-per-click (PPC) systeem. Dat houdt in dat je alleen een bedrag betaalt wanneer een gebruiker ook daadwerkelijk op je advertentie klikt.


Wanneer een campagne is aangezet en goedgekeurd, bepaalt Google met een ingewikkeld algoritme wanneer welke advertenties aan gebruikers worden weergegeven. Waar je uiteindelijk met jouw advertentie komt te staan is afhankelijk van factoren als de targeting, de relevantie van je advertentie en de hoogte van je bieding bij je gekozen keywords.


Het kostenplaatje van adverteren op Google


Goede vraag. Gemiddeld betaal je tussen de paar cent en paar euro voor een click. Maar de exacte cost-per-click (CPC) is ook weer afhankelijk van meerdere factoren. De kosten variëren bijvoorbeeld per branche. Branches met veel concurrentie zoals verzekeringen en financiële dienstverlening hebben vaak te maken met hogere kosten dan nichemarkten. Verder speelt ook targeting een grote rol. Hoe specifieker je je doelgroep en zoekwoorden afbakent, hoe lager de kosten zullen uitvallen.


Gelukkig kun je zelf bepalen wat je Google Ads kosten zijn. Er zit geen minimum aan het budget dat je moet spenderen. Wel resulteert een hoger budget vaak in meer clicks en meer conversies - en dus een hogere return on investment (ROI).


In onderstaande afbeelding zie je de gemiddelde kost per klik opgedeeld over verschillende industrieën. Bron : Wordstream



5 Voordelen van adverteren op Google


1. Groot Bereik

Met Google Ads kun je adverteren op Google, Youtube en een heleboel andere websites. Daarmee heb je een potentieel miljoenenbereik voor je advertenties. Grote kans dat daar wel een paar potentiële klanten tussen zitten!


2. Hoge ROI

Dankzij de eindeloze opties voor targeting kun je je advertenties heel specifiek aan je doelgroep weer laten geven. Precies op het moment dat ze zoeken naar een product of dienst zoals dat van jou. Dat maakt adverteren op Google bijzonder effectief


3. Grondige Meetbaarheid

In tegenstelling tot bijvoorbeeld een advertentie in het lokale krantje, kun je met Google Ads wel zien wat het je oplevert. In een real time rapportage zie je precies hoeveel mensen op je advertentie hebben geklikt en wat dat je heeft gekost. Ook koppel je al snel waardes aan acties op je website via Google Tag Manager bijvoorbeeld. Zo kan je perfect zien hoeveel advertentiebudget er nodig is voor het invullen van een formulier, het aankopen van een product op je website, ...


4. Flexibiliteit

Adverteren op Google is flexibel. Je kunt je campagnes namelijk altijd en overal bijsturen. Komt er een belangrijke maand aan? Dan kun je makkelijk opschalen. Of wil je juist wat minder adverteren? Dan verlaag je je budget gewoon met één druk op de knop.


5. Snel Resultaat

Met een goede campagne kun je direct bovenaan Google komen te staan en nieuwe bezoekers naar je website trekken. Dat gaat een stuk sneller dan bijvoorbeeld met SEO waar je vaak weken of soms wel maanden bezig bent om hoger in Google te komen!


6. Search Intent - Koopklare consumenten bereiken

Dankzij een heel gedetailleerde targeting op keywords spreek je een koopklare doelgroep aan. Google beschikt over enorm veel consumentendata en weet goed genoeg in welke fase van het aankoopproces verschillende klanten zijn. Adverteren op Google geeft je dan ook de kans om hier optimaal gebruik van te maken en je producten of diensten te laten zien op de juiste plaats én op het juiste moment.



Wanneer moet ik adverteren op Google?

Adverteren op Google is voor veel bedrijven en organisaties interessant. Beginnende bedrijven kunnen Google Ads bijvoorbeeld gebruiken om snel meer bekendheid te creëren. Grotere organisaties zetten bijvoorbeeld in op meer bezoekers om uiteindelijk meer leads te genereren. En webshops gebruiken Google Shopping natuurlijk om meer producten te verkopen. Er is altijd wel een campagne op te zetten. Wil je het aantal leads of aankopen op je website (of zelfs zonder website) enorm doen stijgen? Dan heeft Google Ads jouw onderneming enorm veel te bieden!



Google Ads strategieën


Bij het opzetten van een Google Ads campagne kies je een manier waarop je budget gespendeerd wordt - en die is afhankelijk van je doel:


  • Meer conversies, verkopen & leads

Wil je meer conversies, verkopen of leads binnenhalen? Zet dan een, uitgebreide conversiecampagne op, dit type gebruiken wij als agency het meeste. Kies je voor maximize conversions? Dan gebruikt Google machine om learning te bepalen met welke bieding je het beste resultaat haalt.


  • Meer bezoekers

Wil je meer bezoekers naar je website? Dan kun je je campagne vaak beter instellen op ‘Klikken maximaliseren’. Je geeft dan een gemiddeld budget op en het systeem kijkt zelf hoe daar zoveel mogelijk clicks uit gehaald kunnen worden.


  • Meer zichtbaarheid

Wil je gewoon meer zichtbaar zijn met je bedrijf? Gebruik dan een biedstrategie als ‘Doelvertoningspercentage’ of costs-per-mile (kosten per duizend weergaven). Daarmee richt je je campagne niet zozeer op clicks of conversies, maar op aantal vertoningen!


Google Ads uitbesteden aan een PPC expert

Al die opties en mogelijkheden maken adverteren op Google soms best lastig en vooral tijdrovend als je hier nog niet helemaal mee weg bent. Wens je deze campagnes uit te besteden van strategie tot rapportage? Wij zetten graag nieuwe campagnes voor je op of optimaliseren je huidige campagnes. Neem gerust even contact met ons op en ontdek de mogelijkheden voor jouw onderneming.






IMG_2509.JPG

Hey, ik ben Frederik

Wil je ook meer weten over dit onderwerp? Vraag een gratis web audit aan voor uw onderneming en krijg nieuwe inzichten voor uw online marketing strategie!

bottom of page