top of page

Online Marketing voor KMO's: De Must Haves

Updated: Mar 25, 2023

Als kleine of middelgrote onderneming is het belangrijk om je online aanwezigheid serieus te nemen. Online marketing kan namelijk een grote impact hebben op het succes van je bedrijf. Maar waar begin je en hoe zorg je ervoor dat je niet verdwaalt in alle opties en mogelijkheden? In deze blogpost geef ik je een aantal tips voor effectieve online marketing voor KMO's.De basics


Bepaal je doelgroep

Een van de eerste stappen in online marketing is het bepalen van je doelgroep. Wie zijn je klanten en waar bevinden zij zich online? Zijn ze actief op social media of zoeken ze voornamelijk informatie via Google? Als je dit weet, kun je gerichter adverteren en je marketingactiviteiten daarop afstemmen.


Maak gebruik van social media

Social media is een krachtig middel om in contact te komen met je doelgroep. Het is een plek waar mensen samenkomen, informatie delen en contact leggen met bedrijven. Maak daarom gebruik van kanalen als Facebook, Instagram en LinkedIn om je bedrijf te promoten. Plaats interessante content en reageer op vragen en opmerkingen van je volgers. Zo bouw je een band op met je doelgroep en vergroot je de kans op conversie.


Zorg voor een goede website

Een goede website is essentieel voor online marketing. Het is vaak het eerste contactmoment met potentiële klanten. Zorg daarom voor een overzichtelijke website die goed werkt op alle apparaten. Zorg voor duidelijke informatie en een goede navigatie. Een professionele uitstraling draagt bij aan het vertrouwen van je doelgroep.


Maak gebruik van SEO

SEO staat voor Search Engine Optimization en is een belangrijk onderdeel van online marketing. Door je website te optimaliseren voor zoekmachines als Google, vergroot je de kans dat mensen je bedrijf vinden wanneer ze zoeken naar producten of diensten die jij aanbiedt. Zorg daarom voor relevante content en gebruik de juiste zoekwoorden.


Adverteer gericht

Adverteren via Google of social media kan een effectieve manier zijn om meer bezoekers naar je website te trekken. Maar adverteren kan ook duur zijn en het is belangrijk om gericht te adverteren. Zorg dat je advertenties aansluiten bij de interesses van je doelgroep en maak gebruik van targeting opties om je doelgroep zo specifiek mogelijk te bereiken.


Meet je resultaten

Het meten van resultaten is een belangrijk onderdeel van online marketing. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van Google Analytics kun je inzicht krijgen in het gedrag van je websitebezoekers en welke marketingactiviteiten het meest succesvol zijn. Door deze inzichten kun je je marketingactiviteiten optimaliseren en de kans op conversie vergroten.


Ook ga je de winstgevendheid van je marketingactiviteiten in kaart kunnen brengen. Dit zorgt ervoor dat je de activiteiten met de meeste ROI kan opschalen, en de meest nutteloze links kan laten liggen. Geweldig toch?


Het nut van lokaal adverteren voor KMO’s


Online adverteren kan ook heel effectief zijn om je lokale marktaandeel te vergroten. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van hoe je online en lokaal kan adverteren:


1. Gebruikmaken van sociale media advertenties:


Adverteer op sociale media kanalen, zoals Facebook of Instagram, om je doelgroep te bereiken in je lokale omgeving, dit kan soms tot op de kilometer. Je kunt specifieke targeting-opties gebruiken, zoals demografische gegevens of interesses, om je advertenties te richten op mensen in je buurt.


2. Maak gebruik van Google Ads:


Gebruik Google Ads om te adverteren op relevante zoekwoorden, bijvoorbeeld "vastgoedmakelaar in [jouw plaatsnaam]". Door te adverteren op lokale zoekwoorden, vergroot je de kans dat mensen in jouw omgeving je bedrijf vinden wanneer ze zoeken naar een specifiek product of dienst.3. Benut Google Maps advertenties:


Adverteer op Google Maps om mensen in de buurt te bereiken. Wanneer mensen zoeken naar bedrijven in jouw categorie, verschijnt jouw advertentie bovenaan de zoekresultaten. Zorg er ook zeker voor dat je Google My Business op orde is.


4. Gebruik e-mail marketing:


Gebruik e-mail marketing om lokale klanten te bereiken en hen te informeren over acties, evenementen of nieuwe producten en diensten. Verstuur bijvoorbeeld een nieuwsbrief met lokale tips en nieuwtjes.


Door online en lokaal te adverteren, vergroot je de kans dat mensen uit de buurt je bedrijf leren kennen en bij je gaan kopen. Bovendien kun je door de targeting-opties heel gericht je doelgroep bereiken en zo efficiënt mogelijk adverteren.Retargeting strategie voor het winnen van marktaandeel in de buurt


Een retargeting strategie is een marketingtechniek waarbij je advertenties toont aan mensen die al eerder interactie hebben gehad met jouw bedrijf, bijvoorbeeld door je website te bezoeken of je sociale media kanalen te volgen. Het doel van retargeting is om deze mensen terug te brengen naar je website en ze te stimuleren om alsnog een aankoop te doen of een andere gewenste actie te ondernemen.


Een voorbeeld van een retargeting strategie zou als volgt kunnen zijn:


Stel dat je een webshop hebt die keukengerei verkoopt. Je hebt gemerkt dat veel mensen je website bezoeken, maar vervolgens niets kopen. Om deze bezoekers terug te brengen naar je website en ze te stimuleren om alsnog een aankoop te doen, zou je de volgende retargeting strategie kunnen opzetten:


Stap 1:


Plaats een Facebook Pixel op je website: met een Facebook Pixel kun je het gedrag van bezoekers op je website bijhouden. Zo kun je bijvoorbeeld zien welke pagina's ze hebben bezocht en welke producten ze hebben bekeken.


Stap 2:


Maak een custom audience aan: op basis van de gegevens die je hebt verzameld met de Facebook Pixel, maak je een custom audience aan van mensen die je website hebben bezocht, maar nog geen aankoop hebben gedaan.


Stap 3:


Maak een retargeting advertentie: maak een advertentie die specifiek gericht is op deze custom audience. Bijvoorbeeld een advertentie met een korting of aanbieding voor het product dat ze hebben bekeken.


Stap 4:


Plaats de advertentie op Facebook en Instagram: zorg dat de advertentie wordt getoond aan de custom audience op Facebook en Instagram.


Door deze retargeting strategie toe te passen, bereik je mensen die al interesse hebben getoond in je producten, maar nog niet zijn overgegaan tot een aankoop/contact. Door ze opnieuw te benaderen met een aanbieding of korting, vergroot je de kans dat ze alsnog converteren en zo je omzet verhogen. Dit helpt ook enorm bij het positioneren van jezelf als “regionale expert”.


Online marketing kan een krachtig middel zijn voor KMO's om meer klanten te bereiken en hun bedrijf te laten groeien. Maar het is belangrijk om gericht en strategisch te werk te gaan en niet zomaar lukraak te investeren in marketingactiviteiten.


Bepaal je doelgroep, maak gebruik van social media, zorg voor een goede website, optimaliseer voor zoekmachines, adverteer gericht en meet je resultaten. Zo vergroot je de kans op succesvolle online marketing voor je KMO!


Wens je liever persoonlijk advies op maat van uw onderneming? Neem contact met ons op voor een gratis web audit voor uw specifiek bedrijf!


Comments


IMG_2509.JPG

Hey, ik ben Frederik

Wil je ook meer weten over dit onderwerp? Vraag een gratis web audit aan voor uw onderneming en krijg nieuwe inzichten voor uw online marketing strategie!

bottom of page