top of page

Google Tag Manager: de ROI van je website meetbaar maken

Updated: Mar 25, 2023

Lees hier wat Google Tag Manager is, hoe het werkt en wat je er allemaal mee kunt meten. Inclusief stappenplan waarmee je het zelf kunt instellen!



Google Tag Manager: een korte uitleg

Als eigenaar van een website of webshop wil je meer inzicht in hoe je website presteert. Google Tag Manager is daarvoor onmisbaar. Het maakt het namelijk makkelijker om gegevens te verzamelen en te analyseren. Maar wat is Google Tag Manager nu precies? Hoe werkt het? En hoe moet je het installeren?


Wat is Google Tag Manager?

Google Tag Manager (GTM) is een gratis tool van Google waarmee je alle gebeurtenissen op je website of webshop kunt tracken zonder dat je daarvoor de code hoeft te wijzigen. De tool maakt het namelijk mogelijk om alle afzonderlijke events en trackingcodes in te laden met maar één script. Je hoeft dus maar één keer een extra code op je website of mobiele app te plaatsen om data over het gebruikersgedrag te verzamelen!


Zo werkt het

Google Tag Manager verzamelt eigenlijk gewoon data van je website. Dat doet het via zogeheten tags. Zo’n tag is een script of stukje code die bij een bepaalde trigger wordt geactiveerd. Triggers zijn op hun beurt weer bepaalde acties of gebeurtenissen op je website.


Is een tag door een trigger geactiveerd? Dan stuurt de tag informatie door naar gekoppelde platformen als Google Analytics, Google Ads en Facebook. Vervolgens kun je daar zien wat er allemaal op je website gebeurt en hoe je website presteert. Super handig dus als je wil weten hoeveel budget je moet spenderen voor het behalen van specifieke doelen!


Wat kun je allemaal meten met Google Tag Manager?

Met Google Tag Manager kun je allerlei verschillende interacties en gebeurtenissen meten:


1. Paginaweergaven

Het tracken van paginaweergaven is eigenlijk een must. Zeker voor Google Analytics. Je wilt namelijk weten welke pagina’s van je website worden bezocht (en welke niet), zodat je betere beslissingen kunt nemen om de gebruikservaring en de prestaties van je website te verbeteren.



2. Clicks

Clicks geven je namelijk in de prestaties van je website. Door klikken te meten kun je namelijk zien hoe vaak er op die koopknop van je webshop wordt gedrukt. Of hoe vaak er op download- of contactbuttons wordt geklikt. Ook kun je hiermee klikken op links bijhouden. Intern en extern. Zo weet je bijvoorbeeld precies hoeveel mensen er op je affiliate links klikken!



3. Formulieren

Grote kans dat je een formulier op je website hebt. Bijvoorbeeld een contactformulier, maar ook het invullen van adresgegevens voor het bestellen van een product gaat met een formulier. Met Google Tag Manager kun je bijhouden hoeveel van die formulieren ingevuld worden of bijvoorbeeld waar veel bezoekers afhaken.


Maar je kunt natuurlijk nog veel meer interacties meetbaar maken. Denk aan het bekijken van video’s, scrolldiepte of de aankopen op je webshop. De mogelijkheden zijn haast eindeloos!




Integraties Google Tag Manager

Met Google Tag Manager maak je dataverzameling mogelijk voor tools en software als:


Google Analytics (GA4)

Google Analytics 4 is een gratis analysetool die je inzicht geeft in hoe mensen je website gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld zien via welke kanalen bezoekers op je website komen, wat de populairste pagina’s zijn én hoe lang mensen op je website blijven. Maar je ziet hier doorgaans ook je clicks en conversies terug.



Google Ads

Met Google Tag Manager kun je ook eenvoudig gegevens verzamelen voor je Google Ads. Daarmee zie je in één oogopslag hoe je online advertenties presteren. Maar je kunt die data natuurlijk ook gebruiken voor een stukje remarketing waarbij je geïnteresseerde bezoekers alsnog probeert te overtuigen!



Meta Pixel

De Meta Pixel (voorheen Facebook Pixel) stuurt gegevens van je bezoekers door naar Facebook. Daar worden ze opgeslagen en geanalyseerd, zodat je ze kunt gebruiken om gerichte en effectieve advertenties op social media te maken. Het houdt bijvoorbeeld de locatie van bezoekers bij, maar ook welke producten het meest worden bekeken en/of verkocht.


Hotjar/Microsoft Clarity

Een ander populaire tool is Hotjar of de gratis variant, Microsof Clarity. Deze programma’s geven je meer inzicht in hoe bezoekers met je website omgaan door onder andere heatmaps te genereren, sessies op te nemen en feedback polls te maken. Op basis van die gegevens kun je eenvoudig je website verbeteren en je conversies verhogen.



CRM software

In veel gevallen kun je Google Tag Manager ook integreren met je CRM software. Denk bijvoorbeeld aan Hubspot of Salesforce. Daarmee heb je nog meer relevante data van bezoekers bij de hand en kun je je verkoopproces nog slimmer inrichten!




Voordelen van Google Tag Manager

Met Google Tag Manager beheer je al je marketingtags op één plek. Zonder dat je er programmeerskills voor nodig hebt. En in plaats van al die tags op iedere pagina apart te coderen, hoef je de code ook maar één keer toe te voegen aan je website. Hoef je niet elke keer weer een paar weken te wachten op je webbouwer voor het implementeren van die nieuwe tags. Dat scheelt weer!


Het geeft je niet alleen een duidelijk overzicht van je tags en triggers, het zorgt er ook voor dat je website sneller laadt. Dit is niet alleen goed voor je conversion rate, maar ook voor je SEO!


Google Tag Manager installeren

Google Tag Manager installeren is niet moeilijk, maar vereist wel een klein beetje technische kennis:


  1. Ga naar https://tagmanager.google.com/ en maak een account aan. Voer je gegevens in en volg de stappen voor verificatie. Dit wijst zich allemaal vanzelf uit.

  2. Maak een container aan voor je website of app. Een container is een soort van werkruimte. Hier maak je alle tags en bijbehorende triggers in aan.

  3. Voeg de Tag Manager-code van de container toe aan elke pagina van je website. Meestal plaats je deze meteen na de <body>. Je kunt eventueel je webdesigner vragen om dit voor je te doen.

  4. Je kunt nu tags en triggers maken. Vergeet ze niet te testen, zodat je zeker weet dat ze correct werken en dat ze ook echt meten wat ze zouden moeten meten!

  5. Druk op publiceren et voilà! Je hebt Google Tag Manager ingesteld. Je tracking is nu actief!


Ook Google Tag Manager gebruiken?

Wil jij ook je website meetbaar maken en de winstgevendheid ervan concreet in kaart brengen? Logisch, dat is natuurlijk een no-brainer als je je onderneming wilt laten groeien!


Maar daarvoor moet je Google Tag Manager wel goed instellen en de juiste tags implementeren. Geen zorgen. Daar helpen we je graag bij. Neem gerust even contact met ons op en ontdek wat we voor je kunnen betekenen!




Comments


IMG_2509.JPG

Hey, ik ben Frederik

Wil je ook meer weten over dit onderwerp? Vraag een gratis web audit aan voor uw onderneming en krijg nieuwe inzichten voor uw online marketing strategie!

bottom of page