Hoe moet je je Google Ads optimaliseren?
Updated: Apr 18, 2023
Wil je meer omzet, leads of offerte aanvragen uit je advertenties op Google? Dan is het meer dan nuttig om je Google Ads campagnes hierop te optimaliseren. Lees hieronder hoe je dit het beste aanpakt.
Hoe moet je je Google Ads optimaliseren?
Je geeft veel geld uit aan advertenties op Google. Dan wil je natuurlijk ook wel resultaat zien. Een keer een campagne opzetten is meestal niet genoeg. Voor het beste resultaat tegen minimale kosten moet je ook je Google Ads optimaliseren. Maar hoe werkt dat?
Optimalisatiescore
Google geeft al je campagnes en advertentiegroepen een optimalisatiescore tussen de 1 en 100%. Dat is een schatting die aangeeft hoe goed je advertenties presteren. Daarbij geeft Google je ook meteen een aantal aanbevelingen waarmee je die score kunt verhogen. In theorie zouden dan ook je campagnes beter moeten gaan presteren.
Dat klinkt handig, maar in werkelijkheid moet je die adviezen niet altijd volgen. En dat komt omdat de doelstellingen van Google zelf niet altijd overeenkomen met jouw eigen doelstellingen. Google wil uiteindelijk dat je je biedingen maximaliseert en jij wilt vooral je winst maximaliseren. Soms gaat dat samen - maar vaak ook niet. Laat je dus niet in de val lokken door blindelings de aanbevelingen van Google te volgen.
Google Ads optimaliseren met de kwaliteitsscore
Een betere metric om op te focussen in plaats van de optimalisatiescore is de kwaliteitsscore. Dat is een cijfer tussen de 1 en 10 die aangeeft hoe relevant en waardevol zoektermen, advertenties en landingspagina’s zijn voor gebruikers. Een hoge kwaliteitsscore staat gelijk een relevante en waardevolle advertentie. Daardoor is de vertoningspositie vaak beter én zijn de kosten lager. Win-win.
De kwaliteitsscore wordt gebaseerd op verschillende factoren:
Verwachte CTR
CTR staat voor click-through-rate. De klikfrequentie dus. Hoe vaak mensen relatief gezien op je advertentie klikken naargelang het aantal vertoningen. Deze wordt deels gebaseerd op prestaties uit het verleden, dus het is belangrijk om meteen te zorgen voor zoveel mogelijk clicks. Bijvoorbeeld door overtuigende en relevante advertentieteksten te schrijven, extensies toe te voegen en te zorgen dat je bod hoog genoeg is om bovenaan te kunnen verschijnen.
Advertentierelevantie
Relevantie is belangrijk bij het bepalen van de kwaliteitsscore en dus ook bij het optimaliseren van je Google Ads campagnes. Je wilt natuurlijk wel dat je advertentie goed past bij het zoekwoord en de intentie van de gebruiker. Je kunt zorgen voor een hogere relevantie door bijvoorbeeld je zoekwoorden terug laten komen in je headlines en beschrijvingen (en op je landingspagina!).
Ervaring op de landingspagina
Als gebruikers eenmaal op je advertentie hebben geklikt, komen ze op een landingspagina (ook wel bestemmingspagina). De ervaring op die pagina telt ook mee voor je kwaliteitsscore. Zorg er dus voor dat de content aansluit bij je zoekwoorden en advertenties en dat je website technisch in orde is op het gebied van mobielvriendelijkheid en laadtijd.
Ad Rank
Google bepaalt of en waar je advertentie wordt getoond met Ad Rank. Dit is een soort algoritme dat op basis van onder andere je bod en je kwaliteitsscore automatisch de advertentierangschikking berekent. Advertenties met een hogere Ad Rank worden vaak op een betere positie getoond, waardoor ze meer zichtbaarheid hebben en een grotere kans hebben om ook daadwerkelijk clicks op te leveren. Bovendien kan een hogere Ad Rank ook de maximale kosten-per-klik verlagen!
Een voorbeeldje
Adverteerder 1 biedt maximaal €3,00 per klik en heeft een kwaliteitsscore van 6. De score voor Ad Rank zou dan 3 x 6 = 18 zijn. Adverteerder 2 biedt maximaal slechts €2,00 per klik, maar heeft wel een kwaliteitsscore van 10. De Ad Rank van deze adverteerder komt dan uit op 2 x 10 = 20.
Vanwege de hogere Ad Rank wordt de advertentie van Adverteerder 2 boven die van Adverteerder 1 getoond, ondanks het lagere bod. Op die manier kun je dus je Google Ads optimaliseren en meer clicks genereren tegen lagere kosten!
Zo kun je je Google Ads optimaliseren
Op deze drie gebieden haal je snel het meeste resultaat:
1. Accountstructuur
De accountstructuur is één van de belangrijkste elementen die je kunt optimaliseren in Google Ads. Een slechte structuur leidt namelijk tot lagere kwaliteitsscores, minder of irrelevante clicks en hogere kosten. In een goede structuur deel je je campagnes op in advertentiegroepen per onderwerp. Als je kleding verkoopt, dan stel je bijvoorbeeld verschillende advertentiegroepen in voor broeken, truien, jassen, etc.
Vervolgens koppel je je zoekwoorden aan deze advertentiegroepen én maak je per advertentiegroep één of meerdere advertenties. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je advertenties namelijk zo relevant mogelijk zijn. Voor mensen die zoeken naar nieuwe jeans zijn advertenties gericht op broeken namelijk veel relevanter dan advertenties gericht op kleding of mode in het algemeen!
2. Google Ads Instellingen en Targeting
Je kunt ook je Google Ads optimaliseren door een aantal instellingen en targetingopties in je account aan te passen:
● Uitsluitingszoekwoorden
Met uitsluitingszoekwoorden kun je aangeven dat je advertentie juist niet getoond moet worden bij bepaalde termen. Het kan zijn dat je advertentie bijvoorbeeld getoond wordt bij woorden die niet relevant zijn of die helemaal geen conversies/sales opleveren. Door die woorden uit te sluiten, verlaag je de kosten.
● Targetingopties
Misschien wel de grootste kracht van Google Ads: de targeting. Je kunt heel specifiek je doelgroep targeten … en dus ook iedereen uitsluiten die daarbuiten valt. Zo betaal je niet voor irrelevante clicks. Maar je kunt ook je bod verhogen voor mensen die zoeken vanaf een bepaalde locatie of op een bepaalde dag of tijd. Op die manier kun je de effectiviteit van je advertenties nog verder verhogen!
● Biedstrategieën
Er zijn in Google Ads talloze biedstrategieën. Van een geautomatiseerde strategie tot een handmatige. De juiste biedstrategie maakt optimaal gebruik van je budget én verbetert de prestaties van je advertenties. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om meer te bieden op keywords die commercieel gezien interessanter zijn en dus ook meer conversies opleveren.
3. Advertentieteksten & landingspagina’s
Tot slot kun je je Google Ads optimaliseren door je advertentieteksten en landingspagina’s te verbeteren. Er zijn veel verschillende manieren om op te vallen en je advertenties aantrekkelijker te maken. Te veel om op te noemen. Maar met deze copytips zit je altijd goed:
Verwerk keywords in je advertenties. Vooral in de headline. Die trekken de aandacht en vergroten de relevantie
Benoem je USP’s. Je unique selling points. Of in ieder geval een reden waarom mensen bij jou moeten zijn in plaats van bij de concurrent
Voeg een call-to-action toe. Vertel mensen wat ze zouden moeten doen en/of wat ze kunnen verwachten als ze op je advertentie klikken (bestel nu, neem contact op, etc.)
Voeg een keyword of location insertion in zodat je advertenties zo relevant mogelijk zijn, dit kan je CTR enorm hard omhoog halen.
Zorg er ook voor dat iedere advertentiegroep een eigen bestemmingspagina krijgt die relevant is voor je keywords. Dus niet je homepage, maar een speciale pagina waarop mensen de benodigde actie uit kunnen voeren. Bij voorkeur dus een pagina waarop ze meteen iets kunnen kopen, waarop ze een offerte aan kunnen vragen of waarop ze direct contact met je kunnen opnemen.
Google Ads liever uitbesteden?
Het optimaliseren van Google Ads ligt uiteraard niet in iedereen zijn core business, daarom is het nuttig om dit uit te besteden aan personen die er dag in dag uit mee bezig zijn. Zo kan jij focussen op de zaken die er echt toe doen binnen je onderneming terwijl wij zorgen voor een gezonde stroom aan leads en klanten.
Neem nu vrijblijvend contact en laat je Google Ads optimaliseren door een specialist!
Comentarios